BLUFFMAKARE

 

Just nu är det en aktiv tid för ett antal bluffmakare, främst annonssäljare men även andra varuleverantörer.

Sätten är varierande, dels skickas fakturor direkt, dels ringer en slipad säljare som ska bekräfta beställningen genom att stämma av namn, leveransadress m.m. vilket ni då ska bekräfta? Säljaren påstår då att ni tidigare, i höstas, beställt denna annons(telefonnummer m.m.).

Om ni protesterar kanske ni erbjuds att fylla i en "ångerblankett" för att slippa affären? Även detta är en bluff, ni bekräftar då att ni faktiskt beställt genom att ni vill ångra er.

Andra erbjuder en gåva/present för att ni haft vänligheten att delta i en marknadsundersökning (digitalkamera m.m.), ni erbjuds en kod eller dylikt för att öppna upp en programvara t.ex. Självfallet ska ni samtidigt prova deras förstklassiga toner till din skrivare eller kopiator, alternativt energisnåla lysrör, detta till specialpris???!!!! Muta/bestickning?

Gör det enkelt för er, beställ aldrig av dessa säljare, håll er till avtalen som finns. Skriv inte på några annonskorrektur som samtidigt bekräftar beställning (finstilt text).

Om ni åker dit, var inte rädd för att begära hjälp, kontakta någon av våra jurister eller oss på Upphandlingsenheten så hjälps vi åt att hantera detta.

Svensk Handel, Trygg Hansa, Polisen ger ut en lista som ständigt uppdateras på dessa skojare, kolla under fliken Varningslistan.

 

Åke Westin

Upphandlingsenheten